Co je to RAW food dieta?

RAW food, neboli (syrová) živá strava je způsob stravování, při kterém se nevaří potraviny, ani tepelně nezpracovávají. Tedy mohou se tepelně zpracovat, ale pouze do teploty 40°C, nad kterou zastánci tohoto stravování tvrdí, že již zabijí důležité enzymy.
Co vlastně RAW foodisti jedí?
Překvapivě je toho hodně a dokáží pozřít širokou paletu potravin. Základ je ovoce, bobule, zelenina, ořechy a semínka. Z kombinací těchto surovin dokáží udělat například chutné saláty, smoothies, krekry a dokonce lahodné dezerty. Hodně také používají podpůrné speciální prostředky, jako je prášek z mladého ječmene, chlorella, spirulina, atd.
Příklad RAW jídelníčku
Snídaně: Smoothie 3 banány + čerstvý špenát + mladý ječmen
Svačina: jablko, sušené ovoce
Oběd: Avokádo + lněné krekry, aktivované (24 hodin namočené) ořechy, salát, olivy, olivový olej
Svačina: salátový mix + rajčata
Večeře: salát, naklíčená dýňová semínka
Jedí zastánci živé stravy syrové maso a mléčné výrobky?
Jak kteří… Většinu jsou lidé na živé stravě zároveň i vegani. Tataráky opravdu moc nejedí. Mléčné výrobky prošly pasterizací, takže jsou již neživé. Ty můžeme také vyloučit. Někteří si jídlo ještě doslazují včelím medem – i přes to, že jejich strava je výrazně složena ze sacharidů. Což ovšem může vést ke zdravotním problémům
Zdravotní výhody a nevýhody RAW stravy
ýhody
– jednoduchá strava na trávení – tělo nebude tolik zaneprázdněno několika hodinovým trávení proteinů a nasycených tuků.
– hodně vlákniny = pročištění trávicího traktu – na RAW stravě dochází pro současného moderního člověka k velkému příjmu vlákniny. Na to není jeho střevní mikroflóra často zvyklá a RAW začátečník tráví často běháním na toaletu.
– rychlost přípravy jídla – nemusíte nic vařit 🙂
Nevýhody
– při dlouhodobém užívání si musíte opravdu dobře hlídat příjem živin. – Tělo prostě z některých surovin získává více živin po uvaření. Příklady jsou dýně, rajčata, cuketa. LILEK – ten se ani nesmí jíst syrový.
– deficit v proteinu – Na živé stravě se také velmi těžce přijímají komplexní proteiny, které tělo používá na stavbu a regeneraci těla. Pokud tedy nejí tataráky každý den. Řešení je také ve formě hrachových proteinů v izolátu. Což ale je už od přirozené stravy hodně daleko.
– deficit vitamínu B12 – S chybějícím masem ve stravě jde ruku v ruce také deficit vitamínu B12, který v současné době získáváme především z masa. Je nutná suplementace.
– riziko ztučnění jater + problém se slinivkou
Vzhledem k obrovským výkyvům krevního cukru v krvi, je třeba aby slinivka vyplavila velké množství inzulinu. Ale pokud vypijete velké smoothie obsahující třeba 4 banány, je nálož sacharidů tak vysoká, že musí zasáhnout játra a zpracovat přebytečný cukr v krvi na tuk.